Un estiu més, i ja n’hi van una bona colla, a les aigües de la nostra ciutat es compleix una senzilla però cruel regla de tres, i és que el primer xàfec de l’estiu acaba comportant la primera hissada de la bandera vermella, prohibint el bany a totes les platges de la nostra ciutat. Un problema de sobres conegut per veïns i autoritats i que és degut l’abocament conjunt al mar d’aigües pluvials i residuals en cas de pluja intensa.
L’arrel del problema és ben senzilla i està diagnosticada des de fa anys, els col•lectors de la ciutat no poden assumir el volum d’aigua residual i de pluja que els arriba en cas d’una tempesta una mica intensa, i per tant en veure superada la seva capacitat, s’envia directament al mar una barreja d’aigües de pluja i residuals amb les que brutícia i residus sòlids s’hi aboquen directament.
Aquests reiterats incidents requereixen una immediata actuació per part de la Regidoria de Medi Ambient, així com de l’Entitat Metropolitana i el Departament de Medi Ambient de la Generalitat, amb la vista posada en fer les inversions necessàries per l’adequat augment de la capacitat dels col•lectors.
Si bé Badalona i els seus municipis propers tenen una orografia complexa, degut a la proximitat entre el mar i la serralada litoral, que provoca un ràpid i acumulatiu descens de les aigües pluvials, no cal que ara especifiqui el nombre de rieres, torrents i rambles que disposa Badalona, la problemàtica és de sobre coneguda i reiterada com per encara no haver-hi posat remei.
La nostra platja, el gran escenari lúdic de l’estiu, no pot seguir rebent aquests estralls cada vegada que una tempesta descarrega sobre la nostra ciutat, molt es ven tant a Badalona com fora d’ella l’atractiu i bellesa de la nostra platja, no obstant, la qualitat de les seves aigües i la manca d’alguns serveis deixa una mica que desitjar per tal que aquesta acabi convertint-se en un indret excel•lent. Malauradament les banderes vermelles que van onejar a la setmana passada, probablement no seran les darreres de la temporada, esperem que amb el treball de les autoritats competents, en un futur no gaire llunyà, aquestes puguin caure en l’oblit del passat.