18/6/07

BADALONA, GOVERN CATALANISTA I DE PROGRÉS

El passat dissabte 16 de maig, com a tants altres indrets del país, va tenir lloc la constitució del nou Ajuntament de Badalona. Poques hores abans, a la mateixa seu del consistori, va tenir lloc la signatura, entre Maite Arqué, Ferran Falcó i Jaume Vives, del nou pacte de govern que guiarà els designis de la nostra ciutat aquesta legislatura. Després dels resultats del dia 27, on l’anterior equip de govern va perdre quatre regidors, i d’unes llargues negociacions a quatre bandes, sembla que els aires de canvi en el consistori s’han materialitzat amb un govern format per socialistes, convergents i republicans, d’aquesta manera els nacionalistes entren al govern deixant fora ICV-EUiA, que compartiran oposició amb el PP.

El nou “govern catalanista i de progrés”, tindrà el suport de 15 dels 27 regidors del consistori, els 9 PSC-PSOE, 5 CiU i 1 ERC. A falta del definitiu repartiment de regidories, que tindrà lloc els propers dies, sembla que els socialistes assumiran: Urbanisme, Via Pública, Hisenda, Esports i Participació; els convergents: Seguretat, Convivència, Medi Ambient i Comerç i Mercats; finalment ERC assumirà la cartera de Cultura i Patrimoni. Aquest repartiment, encara provisional, suposa que les àrees amb més gruix polític les continuaran dirigint els socialistes, mentre que Convergència i Esquerra es repartiran àrees secundàries. I és que, en aquest fet, i en marcar un estil propi, dins un govern cohesionat i dialogant, s’hauran d’esforçar nacionalistes i republicans per no quedar atrapats i sumits en la manera de fer socialista, és a dir, no només estaran al govern sinó que també ho hauran de demostrar.

Molts i variats son els reptes als que haurà de fer front aquest govern, la immigració, els pisos pastera, l’acabament de les obres de la Línia 2 del metro, el comerç, la neteja de la via pública o l’habitatge entre d’altres, però, sobretot la reforma, a fons, del cos de la Guàrdia Urbana, la qual necessita un important increment d’efectius i convertir-se en un autèntic cos de seguretat, lluny de l’ens recaptador de multes de trànsit que és avui dia.
Més enllà dels grans reptes del dia a dia i del futur de la ciutat, aquest govern també haurà de tenir un canvi d’estil, un canvi basat en una forma de governar propera, escoltant al ciutadà, lluny de la distància i la prepotència amb la que s’havia actuat fins ara, però un canvi d’estil també vol dir una important reducció de l’elevadíssim nombre de càrrecs de confiança a l’Ajuntament, un personal prescindible i que esdevé una autèntica rèmora per les arques municipals, en definitiva uns canvis que han de tenir com a resultat recuperar la confiança de la ciutadania.

La veu dels ciutadans, que el passat 27 de maig van demanar canvis a l’Ajuntament, sembla que s’ha començat a escoltar, ara els actors principals ja no seran exactament els mateixos, com va dir Ferran Falcó “ara els toca a ells jugar les cartes”, donem-los cent dies de gràcia.